Nieuws

Count your Blessings, not your problems

Hoe je met de juiste instelling en wat interessante experimenten, alle tekortkom… Lees meer

Voldoende Slapen is net zo essentieel als Voeding!

Het belang van een flinke dosis aan Vitamine Zzz… Lees meer

Hoe jij je Motivatie Motor weer kan laten gieren!

Chaos, Hysterie, Paniek, Radeloosheid.. kortom.. je ziet het even niet meer zitt… Lees meer

Ben jij klaar voor een LifeStyle Lente Schoonmaak?

Laat je inspireren door deze 7 LifeStyle Lente Schoonmaak Acties De lente is i… Lees meer

Count your Blessings, not your problems

Hoe je met de juiste instelling en wat interessante experimenten, alle tekortkomingen als sneeuw voor de zon laat verdwijnen.

“Laat alle tekortkomingen als sneeuw voor de zon verdwijnen”
We hebben allemaal wel eens negatieve gedachtes zo op z’n tijd. “Ik heb niet genoeg geld, mijn huis voldoet niet, mijn haar wilt niet zitten, mijn internetverbinding is te traag, de auto van mijn collega ziet er mooier uit, mijn broek past niet goed”, etc.
Vaak automatische reacties op hetgeen wat te kort schiet… maar echt vrolijk worden we er niet van en.. nog belangrijker is de vraag: “Wat levert het mij op als ik zo denk?”
Alle tekortkomingen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Met de juiste instelling van ‘Waardering.
Probeer het effect van deze instelling nu direct eens, met de vraag voor jezelf:
“Waar ben ik dankbaar voor?”

Wat niet samen gaat met waardering

Klagen, zaniken en zeuren zullen met een instelling van ‘dankbaarheid en waardering’ niet meer tot je dagelijkse routine behoren. “Zie je dat zitten? Kun je zonder?” Je kunt het namelijk niet tegelijkertijd bij een en dezelfde ervaring. Het is of het een… of het ander.
De vraag is.. “Welk van de twee gaat jou het meest opleveren?”


Een dankbare investering in jezelf
Waardering is genadeloos bij: Zelfmedelijden, Irritaties. Jaloezie, Verbittering, Teleurstelling, Onvrede, Minderwaardigheidscomplex, Ochtendhumeur. noem het maar… Met een beetje meer waardering verdwijnt iedere deprimerende of norse bui als sneeuw voor de zon.
Wanneer je dankbaar kunt zijn zul je een significante verbetering op verschillende gebieden in je leven ervaren, zoals in relaties, opleiding, energieniveau, groter gevoel van verbondenheid met anderen, en zelfs het omgaan met tragedie en crisis. Dankbare mensen melden een hoger niveau van positieve emoties, tevredenheid met het leven, vitaliteit, optimisme en lagere niveaus van depressie en stress. De moeite waard om jezelf dankbare gewoontes aan te leren.  

Van niet ontkennen, naar wel herkennen

Van niet ontkennen van wat er werkelijk aan de hand is, naar wel blijven herkennen van dat wat er wel is. Het is maar waar je de focus op legt. Dankbare mensen ontkennen of negeren de negatieve aspecten van het leven niet. Ze proberen met situaties zo goed mogelijk om te gaan, zonder te vergeten wat ze wel hebben of kunnen. Dat maakt soms hele ingewikkelde en moeilijke situaties draaglijk en kan zelfs verbetering stimuleren. Ook al zijn dit maar hele kleine stapjes in een proces of situatie. Dankbare mensen zullen ze herkennen. Jij kent ze vast wel, de mensen die dat kunnen, of misschien ben jij er wel zo een.

Waarderen kun je leren
Er zijn 5 verschillende manieren om je dagelijkse focus positief te houden en om jezelf, je omgeving en omstandigheden meer te kunnen waarderen, ondanks misschien wel de zo lastige omstandigheden waar je mee te ‘dealen’ hebt.. Het begint met de juiste vraagstellingen.

Oefening 1) ‘Count Your Blessings’
 Om te beginnen lees je hieronder 18 vragen ter inspiratie. Waar ben jij dankbaar voor?

tips.jpg

Oefening 2) Een Dankbaar Dagboek bijhouden
Een dagboekje bijhouden is een manier om van jezelf te ontdekken waar jij de focus op legt.
Schrijf alles op waar je dankbaar voor bent, voor in ieder geval een week is het advies van Professor Emmons. In een experimentele vergelijking van een groep mensen die hun waarderingen opschreven bleef op weekbasis minder fysieke klachten te ervaren, voelde zich beter over hun leven in het algemeen, waren optimistischer over de komende week in vergelijking met degenen die ruzies, irritaties of neutrale levensgebeurtenissen in hun dagboek opnamen, zonder enige betekenis. (Emmons & McCullough, 2003). Deelnemers die hun waardering-lijsten bewaarden hadden meer kans om vooruitgang te boeken in de richting van belangrijke persoonlijke doelen over een periode van twee maanden in vergelijking met proefpersonen in de andere experimentele omstandigheden. De moeite waard dus om dit eens serieus uit te proberen. Zeker als je wat meer positiviteit in je leven zou willen ervaren.
Begin vandaag nog je eigen ‘Dankbare Dagboek’ of maak je “Waardevolle NoteBook’ aan. En ervaar of je wat te melden hebt.. en wat dit met je doet.”


Oefening 3) Dankbaarheidsmeter


Deze oefening is bijvoorbeeld iets voor de mensen die de vorige oefening net even te veel werk vinden. Ik introduceer: “De Dankbaarheidsmeter”.  Het meten van je geluk met een 0 tot 10 schaling houdt je focus op het verbeteren van je levenskwaliteit. Als je bijvoorbeeld je dag een cijfer kon geven en je komt uit op een 7, dan is er maar 1 vraag die je jezelf hoeft te stellen en dat is hoe je de dag daarna tot een 8 kan maken? Houd je focus positief en op ontwikkeling gericht. Stel jezelf daarbij dus de juiste vragen. “Hoe meer je zult waarderen, hoe meer geluk je dagelijks zult ervaren”.

Oefening 4) Geef een positieve betekenis aan je dag
Oké, we maken het je nog makkelijker met deze oefening: Voordat je in slaap valt evalueer de dag eens met 5 dankbetuigingen. Uit onderzoek van Prof. Emmons bij een groep jong volwassenen bleek dat de groep die dit deed in vergelijking met een groep die de dag vanuit een negatieve inval bekeek of de dag voorbij liet gaan zonder het enige betekenis te geven, beter presteerde, meer plezier ervaarden, vrolijker waren en positiever ingesteld. De moeite waard om dit de komende weken tot een vaste gewoonte te maken. Het zal misschien wat oefening vergen om dat stemmetje in je hoofd niet af te laten dwalen naar de zorgen voor morgen of wat dan ook, maar ook die herkenning in je manier van denken gaat je ook iets positiefs opleveren. Pas toe en ervaar! Slaap lekker!
 
Oefening 5) Waarderen van anderen
Begin er niet te laat mee om je waardering met anderen te delen. Voor je het weet… ben je te laat. Vaak weten we pas wat we van een ander waarderen als die persoon geen direct deel meer uitmaakt van ons leven. We weten pas wat we missen als we het niet meer hebben. Ook in dit geval. Sta zo af en toe eens bewust stil bij dat wat je van anderen uit je omgeving waardeert en geef het eens terug. Als deze persoon niet meer leeft, stuur je bericht dan het universum in. Schrijf een briefje en laat het met het water mee varen. Of blaas in gedachten de woorden de lucht in, wat voor jou werkt natuurlijk.
Een beetje zweverig? “Oké.. en wat maakt dat uit? ;-) Doe wat voor jou werkt”.

   
Oefening 6) Waarderen van jezelf
Laten we de belangrijkste persoon waar je het meest van afhankelijk bent niet vergeten.. Dat ben je namelijk zelf. “Oeps, die zou je bijna vergeten”
Jezelf waarderen is net zo belangrijk. Blijf niet hangen in misstappen, ongelukjes, onhandigheden, of verkeerde keuzes. Wat we kinderen leren is dat ze met vallen en opstaan groot worden, dat geldt nog net zo als je volwassen bent. Dus sta op en interpreteer minder handige of succesvolle momenten als leerzame ervaringen.

Experimenteer!
Experimenteer eens een week lang om je waardering uit te spreken. Bewust naar jezelf, maar ook naar anderen en ervaar of je over twee weken veranderingen op merkt.



Inspiratie Bron: Professor Robert A. Emmons, hoogleraar psychologie aan de University in California Boekentip:  “The Psychology of Gratitude”.